India pähkli-datli küpsised

India pähkli küpsised

Tervislikud suhkruvabad küpsised, milles on magustajaks kuivatatud datlid. Hea vahepala kaasa võtmiseks tööle või pikemale autosõidule.

Koostis:

100 g toortatrajahu
50 g kartulitärklist
1 tl küpsetuspulbrit
100 g india pähkleid
150 g kuivatatud kivideta datleid
50 ml oliiviõli
70 ml külma vett
näpuotsaga soola

Valmistamine:

Sega kokku kuivained. Purusta datlid ja india pähklid minihakkijas. Sega kõik koostisosad ühtlaseks tainaks. Vormi sellest ümmargused pallikesed, aseta need küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning vajuta kahvliga madalaks. Küpseta eelsoojendatud ahjus 200 kraadi juures umbes 10 minutit.

Miks valmistada ise küpsiseid?

Esiteks seetõttu, et valida, mida koostisainetena kasutada. Teiseks võivad omavalmistatud küpsised olla poeküpsistest palju maitsvamad. Küpsiste krõbe struktuur võib aidata magusaisu leevendamisel. Piirdu siiski paari küpsisega.

Tatar on suurepärane jahu küpsiste jaoks. Gluteenivaba tatrajahu sisaldab rikkalikult mitmesuguseid toitaineid. Erinevalt tavalisest tatrast ei ole toortatart kuumtöödeldult. Seetõttu saab toortatra teri ka idandada. Küpsetistes on toortatar suhteliselt tagasihoidliku maitsega.

Pähklid sisaldavad rasvadest peamiselt monoküllastumata rasvu, mis mõjutavad tervisele positiivses suunas kolesteroolitaset ja mõjuvad põletikuvastaselt. Pähklid teevad küpsised eriti krõmpsuks. Jälgi, et küpsiseid üle ei küpseta, sest kõrbenud teraviljas tekivad kahjulikud ühendid ning rasvad võivad kahjustada saada. Pigem jäägu heledamad.

Oliiviõli peaks olema iga inimese toidulaual võimalikult sageli. Selle tervist toetavaid omadusi on palju uuritud. Oliiviõlis olevad toitained ja antioksüdandid toetavad südame-veresoonkonda, mõjuvad põletikuvastaselt ja teevad palju muud head organismis. Küpsistesse peidetud oliiviõli aitab rikastada ka laste toidulauda.

Scroll to Top