Pätsikestes on ohtralt kiudaineid ning häid rasvu, mis toetavad su keskendumisvõimet ja tähelepanu pikema aja jooksul. Ideaalne tervislik vahepala suurtele ja väikestele kaasa võtmiseks tööle või kooli.
Koostis:
100 g kookosrasva (või 80 g võid)
200 g kivideta kuivatatud datleid (või 100 g rafineerimata suhkrut)
3 muna
2 spl vett (või 2 spl õunamoosi)
50 g täistera kaerajahu (nt Veski Mati)
1,5 tl küpsetuspulbrit (10 g)
näpuotsatäis soola
80 g kuivatatud ananassi tükke (või teisi kuivatatud marju või puuvilju)
100 g päevalilleseemneid
20 g kanepiseemneid
20 g seesamiseemneid
150 kaerahelbeid (nt Heleni täistera kaerahelbed)
Valmistamine:
Sulata kookosrasv veevannil (või mikrolaineahjus). Püreeri munad, datlid ja vesi (moos) saumikseriga või saumikseri hakkimisnõus. Vala rasv ja datlimass suuremasse kaussi, lisa kaerajahu (millesse eelnevalt sega küpsetuspulber), sool ning sega vispliga läbi. Lisa muud koostisosad ja sega lusikaga kuni mass on ühtlane.
Tõsta lusikaga pätsikesed ahjuplaadile ja küpseta eelsoojendatud ahjus temperatuuril 180 kraadi umbes 10-15 minutit. Tervislikum on küpsetada veel madalama kuumusega. Mida madalam kuumus, seda kauem tuleb küpsetada. Ahjud on erinevad ja seetõttu tasub olla hoolas õigel ajal küpsetiste välja võtmisel. Valmis pätsikesed on pealt kergelt pruunikad.
Müslipätsikesi on hea hoida suletud karbis külmkapis.
NB! Ole loominguline! Kasuta erinevaid seemneid, pähkleid, kuivatatud marju, puuvilju. Datlite asemel võid magustada kuivatatud aprikooside või viigimarjadega.
Tervise nimel võid taignasse ettevaatlikult lisada erinevaid vürtse ja ürte (nt kaneel, kardemon, nelk, kurkum, tšilli, maca juur, ingver jne). Oht on see, et need ei pruugi enam sulle ja su pereliikmetele sama hästi maitsta. Küll aga on vürtsides ohtralt tervist toetavaid antioksüdante. Kindel nipp on katsetada vürtse vähese taigna koguse peal märgistades maitsestatud küpsised kuidagi ära.